hur planerar man sin läsning

67. Hur planerar man sin läsning?

Hur planerar man sin läsning? Det är en rätt vanlig fråga från studenter. Man kan ju behöva planera lästiden dels på ett övergripande plan, med hela kursen i sikte, och dels den enskilda stunden som man faktiskt läser. Här får du hjälp med båda.

För det första behöver du ha koll på kursen som helhet. Du behöver veta hur många sidor text du förväntas läsa, du behöver veta hur mycket tid som kommer att gå till annat, exempelvis laborationer, seminarier och föreläsningar, och du behöver veta om det är särskilt hårt belastat under vissa veckor, så att du kan lägga ut din läsning på andra veckor. Dumt att komma till slutet av kursen och tänka sig att läsa all litteratur då – och inte hinna för att det är mängder med annat att göra, eller hur?

När du vet detta, behöver du fundera över hur du delar in din kalender. Vi kan inte arbeta superkoncentrerat hela tiden. Jag tänker att om du delar upp dagen i två fönster, förmiddag och eftermiddag, och tänker att du jobbar tre timmar varje gång närmar du dig en väldigt ambitiös dag. Lägg därtill en timma på kvällen så kan ingen klaga på att du är en lat student.

Att planera läsningen

Så, en normal arbetsvecka har du alltså 10 kalenderfönster (5 förmiddagar á 3 timmar, 5 eftermiddag á 3 timmar). Vissa av de här blir upptagna av föreläsningar, laborationer och seminarier och annat, för att inte tala om grupparbeten. Nu gäller det att räkna ut hur många kalenderfönster du behöver för att kunna läsa all litteratur.

Testa genom att bygga det optimala läsflödet, och räkna hur många sidor du hinner med. Du läser 25 minuter fokuserat, och tar sedan 8 minuter paus. Efter pausen tar du anteckningar från det du läste före pausen. Därefter läser du 25 minuter till. Upprepa detta 4-6 gånger så har du fyllt ett kalenderfönster. Hur många sidor hann du med? Om du hann med 50 (du borde hinna mer än så), och kursen omfattar 1000 sidor litteratur, säger matematiken (1000/50) att det går åt 20 sådana här läsomgångar för att täcka in litteraturen. Lägg till lite marginal, för vissa dagar är du kanske trött, bakfull eller så, och planera sedan in dem i kalendern. Enkelt och smidigt.

Bonusmaterial för patrons

Denna vecka: Infographic som hjälper dig att planera läsningen. Bli patreon: https://www.patreon.com/studieteknikheltenkelt

Länkar


Lämna ett svar