64. Dopamin, förväntan och smarta mål

Svårt att hålla motivationen igång under Zoom-studier? kanske du behöver en kick av dopamin? Så här kan du göra. häng med.

Dopamin är en signalsubstans som behövs för att dina hjärnceller ska få kontakt med varandra. Det finns flera olika sorters signalsubstanser, men dopamin är viktig för vår motivation att göra saker. Dopaminet är också en viktig förutsättning för motivation, entusiasm och gläde. Bekymret i Zoom-tider är att vi inte har kontroll på saker och ting – hur länge ska pandemin hålla på är tillexempel oklart. Genom att skapa förväntan kan man lura systemet och skapa en god grund för att vara motiverad, istället för lite håglös som är väldigt vanligt förekommande nu bland studenter.

Bland strategierna för att öka dopaminet är att fokusera på något du är bra på, att försöka lära dig något nytt som är lagom utmanande och att tävla med sig själv. Det är också dopaminstimulerande att bocka av saker på en lista – visst har du känt den tillfredsställelsen någon gång?

Att sätta upp smarta mål hjälper dig också att kicka igång dopaminproduktionen. Ett smart mål är: Specifikt, Mätbart, Acceptabelt, Realistiskt och Tidsbundet.

Cred

Det här poddavsnittet har hämtat inspiration från boken Den analoga hjärnan i den digitala tillvaron av Anna Tebelius Bodin. Klok kvinna med kloka tankar – samlat i en klok bok.

Bonusmaterial för patrons

Bli patreon: https://www.patreon.com/studieteknikheltenkelt

Länkar

 

 

 


See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.


Lämna ett svar